English (United Kingdom)
Home Press kutak Novosti COMBIS započeo val Agile certifikacije
E-mail Ispis PDF

COMBIS započeo val Agile certifikacije

spundak120COMBISov tim za upravljanje projektima igra važnu ulogu u izvrsnosti projekata, a najnovija vijest u spomenutom odjelu je prestižni certifikat PMI Agile Certified Practitioner (PMI-ACP). Riječ je o važnom certifikatu, koji posjeduje svega 15-ak stručnjaka u Hrvatskoj i oko 15.000 u cijelom svijetu, a odnedavno čak i dvoje kolega u COMBISu.

PMI-ACP predstavlja važan certifikat za profesionalce u projektnom menadžmentu s naglaskom na primjenu agilnih metodologija. Ova certifikacija donosi visok stupanj profesionalnog integriteta, globalnu prepoznatljivost i važna je poluga za realizaciju efikasne isporuke projekata što je zapravo prioritet za sve ozbiljne igrače na tržištu.

Agilan (brz, okretan) predstavlja svojevrsno napuštanje tradicionalnog pristupa upravljanju projektima (odnosno izvorno razvoja softvera) gdje je prvenstveni naglasak bio na planiranju i definiciji zahtjeva, detaljnom raspisu i potvrdi specifikacije prije početka razvoja softvera, tj. rada na projektu, a što je za posljedicu često imalo kasnu isporuku neadekvatnog softvera koji nije ispunjavao stvarne poslovne potrebe korisnika.

Agilnost u upravljanju projektima podrazumijeva niz metoda za razvoj poslovnih rješenja čiji je cilj povećanje efikasnosti kroz brže isporuke odnosno unaprjeđenje performansi tima koji rade na projektu, kolaboracija timova, pojednostavljenje rada te podizanje zadovoljstva, kako poslovnih korisnika, tako i same tvrtke i timova koji prakticiraju ovaj pristup.

Agilnost je definitivno budućnost u upravljanju projektima i način na koji će organizacije standardno surađivati u budućnosti. Iako primarno zamišljen za projekte razvoja softvera, u zadnje vrijeme i s obzirom na pozitivne rezultate, agilno upravljanje projektima primjenjuje se u gotovo svim područjima i industrijama.

Novi val certifikacije u COMBISu

Zaposlenici COMBISa koji rade na upravljanju projektima, priznati su i certificirani stručnjaci, te se nastavljaju i dalje razvijati prateći trendove. Tako je, uz Project Management Professional (PMP) certifikaciju koja je de-facto standard u odjelu za voditelje projekata, u zadnje vrijeme naglasak na razvoj kompetencija u području upravljanja projektima i agilnom pristupu, ne samo unutar odjela za upravljanje projektima, već i šire kroz cijelu organizaciju.

Uz to, krajem lipnja, više je zaposlenika COMBISa, prošlo Certified ScrumMaster (CSM) trening te su (ili će) postali nositelji tog certifikata, čime je započeo novi val certifikacije u ovom području, a možemo konstatirati i da je zbog svega nabrojanog započeo proces uvođenja agilnosti u cijeli COMBIS.

Valja podsjetiti i kako je na PMI Forumu, najvećem okupljanju voditelja projekata u Hrvatskoj, a koji se održao krajem prošle godine, COMBIS nagrađen posebnom poveljom za izvrsnost u vođenju ComDebts projekta.

"Upravljanje projektima, programima i portfeljem projekata predstavlja svakako jednu od važnijih kompetencija svake organizacije, jer osigurava fokus na prioritete i efikasnost isporuka. Prikladno korištenje agilnog pristupa upravljanju projektima može dodatno doprinijeti zadovoljstvu korisnika posebice u uvjetima nejasnih i složenih zahtjeva čime se doprinosi cjelokupnom uspjehu projekta kako za korisnika, tako i za COMBIS", komentirao je Mario Špundak, voditelj Odjela za upravljanje projektima u COMBISu.

 
Vrh stranice
www.combis.rs prijava test