English (United Kingdom)
Home Press kutak Novosti 12. Combis konferencija: Kreiranje poslovnih vrijednosti za budućnost
Ispis PDF

12. Combis konferencija: Kreiranje poslovnih vrijednosti za budućnost

mark_stevenson.jpg120x80

Poreč, 23. svibnja 2018. - Prvog dana konferencije futurist Mark Stevenson održao je plenarno predavanja 'The Future and What to do About it'.

Prvog dana 12. Combis konferencije u Poreču veliki broj sudionika privuklo je dugo najavljivano plenarno predavanje powered by HT 'The Future and What to do About it' jednog od najcjenjenijih svjetskih futurista Marka Stevensona. Stevenson je publici pružio svoja predviđanja za budućnost te istaknuo kakve se promjene u društvu događaju u pogledu tehnologije, energije, upravljanja, zdravstva i trgovine. Stevenson je pojasnio i zašto je 'business as usual' razmišljanje zapravo recept za katastrofu.

"Ako nastavite sa svojim business as usual principom bit ćete u potpunosti nepripremljeni na ono što dolazi", rekao je Stevenson. "Pomičemo se iz svijeta 'ekonomije razmjera ili obujma', starog svijeta gdje su glavnu ulogu igrali veliki igrači i korporacije, prema svijetu 'ekonomije distribucije' u kojem mrežna rješenja mogu učiniti mnogo toga daleko bolje, jeftinije, efikasnije i bliže klijentima. Stoga, ako niste spremni na to, postajete irelevantni, bez obzira koji posao radili".

Među trendovima i tehnologijama koje će utjecati na budućnost, Stevenson vidi umjetnu inteligenciju i blockchain te obnovljive izvore energije kao potencijalno disruptivne tehnologije. "Ono najzanimljivije što bi obnovljivi izvori energije mogli donijeti u budućnosti je da će, s obzirom da ih distribuira priroda, biti mnogo više energije koju će generirati mala poduzeća, farme, škole, a ne više velike korporacije. Kada se tom energijom krene trgovati putem 'energetskog interneta', promijenit će se cjelokupna dinamika moći u svijetu. Osim toga, cijena energije više se neće mijenjati, jer nakon što postavite kompletnu infrastrukturu, marginalni trošak goriva je gotovo nula, jer su vjetar i sunce besplatni. Sve što morate pokriti su minimalni troškovi održavanja, a to znači da imate mnogo stabilnije okruženje za ulaganja u kojem će cijena energije biti niska i predvidljiva", rekao je Stevenson.

Nakon prvog plenarnog predavanja održala se panel rasprava na temu 'Prva NB-IoT mreža u Hrvatskoj: game changer za Internet stvari' na kojoj su sudjelovali Boris Drilo, član Uprave HT-a za tehniku i informacijske tehnologije i Saša Kramar, član Uprave HT-a za poslovne korisnike. Do 2020. godine očekuje se da će više od 30 milijardi uređaja koji nas svakodnevno okružuju međusobno komunicirati, što će biti moguće upravo zahvaljujući tehnologiji Interneta stvari, koja će postati sastavni dio naših automobila, domova i gradovima. Početkom svibnja Hrvatski Telekom je prvi u Hrvatskoj predstavio novu mrežnu tehnologiju Narrowband Internet of Things (NB-IoT), za koju očekuju da će u kratkom roku povezati velik broj IoT uređaja na hrvatskom tržištu te hrvatskim IT tvrtkama osigurati preduvjete za razvoj velikog broja IoT rješenja za domaće i inozemno tržište.

Nastavak konferencije donosi otvaranje trećeg izdanja try{code}catch hacktahona – 24-satnog natjecanja u programiranju za studente, ležeran networking i zabavni večernji program. Drugi dan konferencije rezerviran je za brojna ICT predavanja, mini događanja i pregršt poslovnih i inspirativnih tema.

Uz Hrvatski Telekom, partnera konferencije, Combis konferenciju su podržali platinum sponzor Cisco, zlatni sponzori Dell EMC i Intel, F5, Fortinet, Hewlett Packard Enterprise, Lenovo,  Netapp, Palo Alto Networks, Unify i Veeam Software, srebrni sponzor Lexmark i Microsoft Hrvatska te medijski pokrovitelji ICTbusiness.info, Lider, Mreža, Netokracija, Novi list, Privredni vjesnik, točkanai.hr, tportal.hr,  Večernji list i Yammat FM.

Sve informacije o konferenciji potražite na službenoj stranici 12. COMBIS konferencije.

 

 
Vrh stranice
www.combis.rs prijava test