English (United Kingdom)


Home Rješenja i usluge Po vrsti Samouslužni uređaji ComKiosk – cjelovito Combis Info-Kiosk rješenje
Ispis PDF

ComKiosk – cjelovito Combis Info-Kiosk rješenje

Danas korisnici bankarskih usluga uistinu mogu birati na koji će način obavljati financijske transakcije. Tako se neki od klijenata odlučuju za mobilno i internet bankarstvo, dok drugi, koji možda nemaju najnovije pametne telefone ili zbog bilo kojeg drugog razloga jednostavno ne žele koristiti usluge mobilnog ili internet bankarstva, zahtijevaju alternativnu mogućnost obavljanja bezgotovinskih transakcija izvan prostora poslovnica ili njihovog radnoga vremena.

Jedan od uobičajenih načina za ispunjavanje ovakvih zahtjeva je korištenje uređaja poznatijeg pod nazivom „Info-Kiosk“. No, pored relativno jednostavnih zahtjeva koje ovakvi uređaji dobro ispunjavaju u općoj primjeni, dosadašnja praksa njihovog korištenja u bankarskom okruženju pokazala je i neke bitne nedostatke. Upravo stoga, vođen specifičnim zahtjevima i izazovima, Combis je pokrenuo vlastiti razvoj cjelovitog hardversko-softverskog rješenja koje ispunjava sve tražene kriterije po prihvatljivoj cijeni. Tako je nastao ComKiosk – jedinstveno “Info-Kiosk” rješenje razvijeno s ciljem da odgovori na sve vrste korisničkih zahtjeva, ali i standardno prilagođeno za primjenu u bankarskom okruženju. Kriterije koji proizlaze iz specifičnosti zahtjeva bankarskog poslovanja s korisnicima, uglavnom se može svrstati u sljedeće kategorije:

  • visoki zahtjevi u sigurnosnom aspektu rada uređaja
  • potreba za čitanjem i ispisom većeg broja papirnatih dokumenata
  • modularna građa za jednostavnu izmjenu konfiguracije uređaja
  • potreba za učestalom i selektivnom promjenom aplikacija i podataka
  • mogućnost udaljenog nadzora i upravljanja radom uređaja

comkiosk_novo

Neki od ovih zahtjeva svakako su prisutni i izvan bankarskog okruženja. ComKiosk je razvijan upravo s namjenom da u potpunosti odgovori na navedene kriterije na zadovoljavajući način, uz prihvatljivu cijenu.

Tako ComKiosk zadovoljava visoke tehničke, izvedbene i sigurnosne standarde, no dodatna vrijednost ovog jedinstvenog uređaja nalazi se u nečemu što nije moguće izraziti pukim nabrajanjem tehničkih podataka. Naime, vrijednost o kojoj govorimo proizlazi iz dugogodišnjeg iskustva Combisa u radu i održavanju samouslužnih uređaja, kao i razumijevanja specifičnih korisničkih zahtjeva upravo iz ovog područja primjene.

Zahvaljujući Combisovom bogatom iskustvu i dubinskom razumijevanju potreba korisnika, ComKiosk po svojim karakteristikama visoko odskače od svih sličnih namjenskih uređaja te ih ostavlja izvan konkurencije promatramo li bilo koji od ključnih zahtjeva (sigurnost i zaštita privatnosti, modularnost, udaljeni nadzor, ispis dokumenata…itd.)


Sigurnost i zaštita privatnosti

Već u samome oblikovanju uređaja posebna pažnja posvećena je zaštiti privatnosti korisnika. Povišene bočne stranice uređaja, kao i postavljanje ekrana u blago nagnuti položaj, štite korisnika od neželjenih pogleda te osiguravaju zaštitu prilikom unosa ili prikaza osjetljivih podataka. Dodatnu zaštitu moguće je ostvariti korištenjem takozvanog „Privacy“ zaslona koji praktički onemogućava čitljivost ekrana izvan vidnog kuta korisnika. ComKiosk odgovara i svim ostalim zahtjevima sigurnosti koji su propisani od strane organizacije „PCI – Payment Card Industry“ te je tako opremljen posebnom enkripcijskom tipkovnicom za unos PIN-a (EPP – Encrypted PIN Pad) koja podržava TDES enkripciju i RKL – Remote Key Load funkciju. Čitač kartica posjeduje EMV V4.x Level 1 certifikat, a osim čitanja čipa (smart-card), podržava i čitanje ISO 1/2/3 staza magnetskog zapisa.

Ispis i obrada papirnatih dokumenata
Osim standardnog zahtjeva za ispis dokumenata na termalno osjetljivom papiru širine 80mm koji se većinom koristi za vrijednosne bonove ili vaučere, ComKiosk daje podršku i za ulaznu obradu ili ispis veće količine raznoraznih papirnatih dokumenata. Na taj način moguće je realizirati plaćanje bar-kodiranih (1D/2D) ili običnih predtiskanih računa, kao i brzi ispis A4 dokumenata ili obrazaca korištenjem laserskog pisača.

Modularna građa
Zahvaljujući svojoj modularnoj građi, ComKiosk može ispuniti sve vrste zahtjeva koji se pred njega mogu postaviti. Primjerice, ukoliko njegova primjena ne zahtijeva poštivanje visokih sigurnosnih standarda, tada je umjesto složenijih i skupljih modula moguće upotrijebiti i one jednostavnije, cjenovno pristupačnije. Mogućnost zamjene ili prilagodbe stoji na raspolaganju i za ostale module, koji nisu ovisni o sigurnosnim zahtjevima, kao što su npr. ugrađivanje pisača ili čitača dokumenata (scanner). Upravo zahvaljujući vlastitom razvoju i proizvodnji, Combis u vrlo kratkom roku može svaki uređaj prilagoditi svakom zahtjevu korisnika!

Softverska podrška
ComKiosk uređaj koristi standardnu softversku arhitekturu zasnovanu na MS Windows operativnom sustavu i .NET aplikativnom okruženju. Ova platforma osigurava brzi razvoj i visoku kompatibilnost aplikacija sa svim izvorima podataka, a uključuje i mogućnost korištenja nezavisnih („3rd party“) web aplikacija. Aplikativni dio softvera odijeljen je od izravnog upravljanja pojedinim modulima uređaja te su na taj način izbjegnuti svi problemi vezani uz potrebu promjene aplikativne podrške prilikom svake izmjene hardverske konfiguracije uređaja. Sve ostale korisničke zahtjeve za izmjenom ili dopunom aplikativne podrške moguće je ispuniti vrlo brzo i učinkovito, zahvaljujući vlastitom razvoju i kontroli ComKiosk rješenja.

Udaljeni nadzor i upravljanje radom uređaja
Softver za nadzor i upravljanje radom ComKiosk uređaja također je nastao u vlastitom razvoju te je zasnovan na širokom poznavanju problematike rada i održavanja ovakve vrste uređaja. Navedeni softver potpuno kontrolira rad svih uređaja ComKioska te osigurava napredne mogućnosti oporavka od eventualnih ispada, primjerice kod nedostupnosti mreže ili slučajeva zaglavljivanja kartice ili pak situacijama kada nestane papira za ispis. Nadalje, softver konstantno nadzire stanje ComKioska i podržava osnovne mogućnosti daljinskog upravljanja radom, kao i ažuriranje aplikativne podrške uređaja.

 
Vrh stranice
www.combis.rs prijava test