Combis, FER i ASR Grupa lansiraju ComEnergy

Combis, FER i ASR Grupa lansiraju ComEnergy


Riječ je o projektu povećanja energetske učinkovitosti koji je sufinanciran od strane Europske unije.

Combis i partneri ASR Group i FER (Fakultet elektrotehnike i računarstva) završili su razvoj proizvoda ComEnergy koji je sufinanciran od strane Europske unije te ga predstavili u četvrtak u Zagrebu. ComEnergy je platforma za praćenje energetske potrošnje koja se sastoji od napredne analitike za veliku količinu podataka te aplikacije za praćenje energetske potrošnje i ambijentalnih uvjeta.

Ovo rješenje omogućuje precizno praćenje potrošnje energenata, a povezuje različite izvore podataka, integrira ih i obrađuje te omogućuje uvid u stvarno stanje potrošnje, osigurava niže troškove, optimizaciju potrošnje, smanjivanje rizika i kvarova. Praćenjem potrošnje energenata kroz sve dijelove proizvodnog procesa u realnom vremenu, moguće je značajno smanjiti troškove proizvodnje i utjecaj na okoliš, a istovremeno povećati proizvodni kapacitet postojećih proizvodnih resursa te se približiti implementaciji ISO 50001 norme.

“Jedan od temeljnih ciljeva razvoja ovog proizvoda je smanjenje potrošnje energije, što može imati značajan društveno-gospodarski utjecaj na snižavanje troškova poslovanja kao i štetnih emisija što stvara pozitivan ekološki efekt”, istaknuo je ovom prilikom Damir Horvat, član Uprave i glavni direktor za prodaju Combisa.

Naziv projekta je ‘Poboljšanje efikasnosti prerađivačke industrije kroz istraživanje i razvoj inovativnih ICT usluga za povećanje energetske učinkovitosti – ComEnergy’, a sufinancirala ga je Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost ComEnergy projekta je 14.720.143,86 kuna, a iznos potpore Europske unije iznosi 7.333.330,51 kuna.

“Iznimno smo zadovoljni rezultatima zajedničke suradnje, zbog koje smo ciljeve projekta postigli gotovo godinu dana prije službenog roka, izjavio je Robert Rac, direktor u ASR Group, dok je prof. dr. sc. Roman Malarić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) istaknuo kako ComEnergy nosi velik potencijal za proizvodnu industriju, a istodobno je i dokaz domaćeg znanja i inovativnosti.

ComEnergy projekt objedinio je nekoliko strateških tematskih područja, a to su energetske tehnologije, sustavi i oprema; održiva proizvodnja i prerada hrane; ekološki prihvatljive tehnologije, oprema i novi materijali.