Nova nagrada za Bajke u digitalnom svijetu

Nova nagrada za Bajke u digitalnom svijetu

 

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka osvojio je Hrvatsku veliku nagradu sigurnosti u okviru Hrvatskih dana sigurnosti koji su se održali od 26. do 29. rujna u Opatiji. Riječ je o nagradi koju dodjeljuje Hrvatska udruga menadžera sigurnosti u ukupno 12 kategorija, a Centar za nestalu i zlostavljanu djecu trijumfirao je u kategoriji Najbolji projekt nevladine organizacije za sigurnost zajednice za projekte Centar za sigurniji internet i Bajke u digitalnom svijetu.

Fotografija: HUMS
Na slici: Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Maja Pavelić Opuhač, potpredsjednica Hrvatske udruge menadžera sigurnosti

– Hvala žiriju na dodjeli ove nagrade u ime cijelog stručnog tima iz Centra! Stava smo da o sigurnosti na internetu trebamo učiti od malih nogu, a ideja Bajki u digitalnom svijetu je upravo kvalitetan razvoj djece i odraslih jer puno odraslih nam je dosad reklo da ne razumiju opseg opasnosti i rizika sigurnosti na internetu. Upravo s ovim slikovnicama smo postigli da poznate bajke poput Pinokia, Tri praščića i Ružnog Pačića angažiraju djecu i odrasle kroz pitanja i zadatke te ih poučava kako biti siguran na internetu. Dakle, alata ima, ali najbolji način da se djeca zaštite je prevencija – rekao je voditelj Centra Tomislav Ramljak prilikom preuzimanja nagrade u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner.

Inače, zbirka priča kojom su obuhvaćene Bajke u digitalnom svijetu plod su suradnje Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te IT tvrtke Combis koji je financijski potpomogao ilustriranje i tiskanje, a sav prihod od prodaje bajki namijenjen je Centru za nestalu i zlostavljanu djecu koji vodi nacionalni Centar za sigurniji internet. Slikovnice je moguće kupiti u knjižarama Tisak Media Centra i Školskoj knjizi.

“Djeca su najranjivija skupina na internetu i vrijedi im od najranijih dana ukazivati na opasnosti koje ih tamo vrebaju. Izuzetno smo ponosni na još jednu nagradu u našoj velikoj kampanji edukacije javnosti o online opasnostima i jako mi je drago što možemo najaviti izlazak nove slikovnice ‘Crvenkapica’ u nadolazeće predbožićno vrijeme, kao i nove humanitarne akcije naših zaposlenika, rekla je Maja Markulin Klarić, direktorica odjela Digitalnih inovacija u Combisu.

Na slici: Maja Markulin Klarić, direktorica odjela Digitalnih inovacija, Combis

Rad Centra za sigurniji internet oduševio žiri

Osim Bajki u  digitalnom svijetu, Centar je impresionirao žiri i svojim programom nacionalnog Centra za sigurniji internet koji je pokrenut 2015. godine, a usmjeren je na sigurnost i zaštitu djece te mladih na internetu. Djeluje kao Helpline – besplatni telefon za savjetovanje putem broja 0800 606 606 svaki radni dan od 8 do 16 sati, a korisnici putem linije mogu dobiti pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta, savjet kako se zaštititi na internetu i kako sigurno koristiti internet te upute i savjet što napraviti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem ili kontaktom na internetu. Osim toga, Centar za sigurniji internet ima i Hotline za prijavu ilegalnog sadržaja na internetu gdje korisnici mogu anonimno prijaviti ilegalan sadržaj s ciljem stvaranja sigurnijeg online okruženja za sve uzraste.

Članovi Centra su stručnjaci iz područja informatike, računalnog programiranja, kriminalistike, računalne forenzike, prava, pedagogije i psihologije. Svoj rad Centar je usmjerio na stvaranje i razvoj preventivnih programa i projekata, a metode rada usmjerene su na senzibiliranje, informiranje, edukacije i računalne proizvode zaštite.

O Hrvatskoj velikoj nagradi sigurnosti

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS) nagradu je ustanovila 2010. godine s ciljem odavanja priznanja pojedincima, poslovnim subjektima/institucijama, lokalnoj zajednici – svima koji daju značajan doprinos ostvarivanju i razvoju sigurnosti Republike Hrvatske. Hrvatska velika nagrada sigurnosti prvi put dodijeljena je 2011. godine. Žiri Hrvatske velike nagrade sigurnosti čine: predsjedavajući prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, članovi prof.dr.sc. Božo Skoko, dr.sc. Valentina Kranželić, dr.sc. Krunoslav Borovac, novinarka Ana Raić Knežević i predsjednik HUMS-a Alen Ostojić.